Какво е интелигентен дом и какви са ползите?

Вероятно още нямате ясна представа какво е това “умен дом”, чувате ваши познати да говорят трескаво за нови технологични джаджи, които им помагат в домакинството?

Какво е смартхоум. Системи за умен дом, приложение, ползи


В тази статия ще се опитаме да дадем някои отправни точки за това, какво може да представлява един интелигентен дом и какви биха могли да бъдат ползите от него.

Какво е интелигентен дом?


Има няколко отговора.
Накратко, „интелигентен дом“ е жилище, оборудвано с редица устройства, които автоматизират задачи, изпълняващи се обикновено от хората. Някои от устройствата могат да бъдат вградени в самата структура на сградата, а други да бъдат добавени по-късно. Собствениците на жилища ги управляват с мобилни приложения, гласови команди, автоматизация или с помощта на изкуствен интелект.

За някои хора превръщането на къщата в умен дом може да бъде толкова просто, колкото закупуването на няколко електрически крушки, които да контролират в синхрон. За други това може да включва свързване на различни продукти като охранителни камери и система за сигурност, телевизор и аудио уредба, хладилник, бойлер. 

Но защо ни е нужен умен дом?

1. Пестите енергия (и пари)

Пестите енергия с инсталиране на система за смартхоум

За мнозина движещата сила зад създаването на интелигентен дом е потенциалът за спестяване на енергия и пари с автоматизирани отоплителни и климатични системи. Интелигентни термостати могат бързо и прецизно да автоматизират отоплението или охлаждането на дома. Това обикновено намалява сметката на собствениците за електричество. Други продукти, като свързани светлини и уреди, могат да изразходват по-малко енергия, като се изключват, когато не се използват. Били сте извън дома си за повече от седмица, защо не включите бойлера няколко часа преди да се приберете, вместо да поддържа температура през цялото време? 

2. Прави ежедневието ни по-лесно 

Правим всичко в името на удобството. Защо да не изключите светлините в дома си с една гласова команда? Защо да не се възползвате от умната ви система, която се води от местоположението ви и осветява вашето движение. Или пък защо да не автоматизирате градинското осветление с ежедневни настройки за час на включване или изключване. И още много на брой съществени ползи за вашето по-комфортно пребиваване. 

3. По-висока сигурност и безопасност 

Умните домове могат да предложат допълнителна сигурност. Свързаните светлини, камери, датчици за движение, пожар или наводнение или дори звънецът на вратата могат да помогнат да направите дома си по-безопасен. 

по-голяма сигурност със смартхоум системите на intelligenthome.bg

4. Един умен дом може да ви отмени в ежедневните задачи.

прахосмукачките-робот са част от нашето смарт бъдеще

Винаги сте се чудили как да се отървете от досадни, но необходими задачи. Хей, тук най-добрият пример са робот-прахосмукачките. Излизате от дома си и тя започва работа, прибирате се и вече е почистено. Пералната машина може да започне отложен цикъл на пране, а пречиствателят на въздух да освежи климата без да е нужно да отваряте прозорец.
Чували сте и за онези нови разработки на хладилници, които могат да поръчат мляко вместо вас?  

5. Защо просто не се насладите на домашния уют

Какво е интелигентен дом, ако не и място за разпускане и почивка? Умните технологии могат също и да забавляват, и да информират по нови и вълнуващи начини. Свързаните високоговорители, комбинирани с дигитални асистенти, базирани на изкуствен интелект, могат да възпроизвеждат музика, да предлагат новини и спортни резултати и дори могат да ви помогнат да контролирате и други свързани устройства. Свързаните устройства също могат да намерят добър филм за гледане у дома или да научите програмата на близкото кино. 

Да, за някои това може да звучи като фантастика, но технологията е вече тук и работи за вас. Колкото ви е нужно и както е нужно. 

Имате нужда от специализирана консултация в областта на смартхоум системите? Търсите съвет за вашите потребности и най-добра цена за умни продукти и техния монтаж? 

Свържете се с нас, екипа на IntelligentHome.bg, за да изготвим план, съобразен с вашите нужди. 
Име
Телефон
Мейл
С какво можем да Ви бъдем полезни
Съобщението Ви бе изпратено успешно!
Възникна грешка. Моля, проверете отново полетата!

Scroll to Top